Hoe werkt een online pianoles - PianolesOnline

Werkt dat echt, online pianolessen?

Jazeker! In mijn ervaring zijn online pianolessen een goed alternatief voor reguliere pianolessen. Ik geef al jarenlang les, zowel offline als online, en ik zie dat leerlingen met beide methoden goede voortgang boeken. Ik gebruik meerdere camerastandpunten, zodat je alles duidelijk kunt zien.

Wat heb ik nodig?

 • Piano of keyboard

  Een akoestische of digitale piano, of een keyboard

 • devices

  Computer of tablet

  Een computer of een tablet met een webcam

 • wifi

  Internet

  Een stabiele internetverbinding

 • Skype / Zoom

  De app van Skype of Zoom en een werkend account

Voor de les

Voordat de les begint zet je eerst je laptop of tablet klaar. Het is het beste om je apparaat aan de zijkant van de piano en iets verhoogd neer te zetten, zodat ik ook je handen en de toetsen goed kan zien. Zie de foto voor een voorbeeld.

Voor een laptop is het vaak voldoende om het apparaat op een hoge kruk of stoel te zetten. Als je een tablet of iPad hebt, zou je kunnen overwegen een tablet-standaard te kopen, waarmee je je tablet gemakkelijk op de juiste manier kunt neerzetten.

Wat leer je?

Mogelijke onderwerpen zijn:

 • music_note
  Verschillende stijlen: pop, klassiek, jazz, blues
 • music_note
  Zowel noten lezen als op gehoor spelen
 • music_note
  Akkoorden spelen en improviseren
 • music_note
  Jezelf of iemand anders begeleiden
 • music_note
  Muziektheorie en songwriting/componeren

Voordelen online pianoles

Neem je lessen op

Super handig: online lessen zijn gemakkelijk op te nemen via de apps van Skype en Zoom. Op deze manier kun je de les later op je gemak nog eens terug kijken, zodat je niks hoeft te vergeten!

Op je gemak

Het is comfortabel lessen achter je eigen piano en in een vertrouwde omgeving.

Mijn lesruimte

Ik maak gebruik van...

 • check
  Prachtige Sauter-vleugel
 • check
  Webcams van hoogwaardige kwaliteit, met twee verschillende camerastandpunten
 • check
  Professionele microfoon voor kraakhelder geluid
 • check
  Groot scherm, zodat ik ook jou duidelijk kan zien
 • check
  Snelle en stabiele internetverbinding

Veelgestelde vragen

Online pianoles is in principe geschikt voor iedereen die zelf een computer of tablet kan bedienen. Online lessen vereisen wel iets meer zelfstandigheid dan reguliere lessen; denk hierbij aan het maken van aantekeningen. Voor kinderen is online pianoles daardoor geschikt vanaf een jaar of 13/14.

Dat kan natuurlijk ook, en dat is zeker een leuke manier om kennis te maken met het instrument. Ik merk echter dat beginnende pianisten al vrij snel ergens op stuk lopen. Dit heeft vaak te maken met techniek, handbeweging en vingerzetting. In tegenstelling tot zelfstudie via Youtube of online pianocursussen, krijg je van mij direct tips en feedback, net als tijdens een gewone pianoles. Dit is erg belangrijk! Ik zie vaak dat mensen die zichzelf piano hebben leren spelen door middel van online filmpjes slechte gewoonten hebben aangeleerd. Het is natuurlijk lastig om dat weer af te leren! Voor een goede techniekontwikkeling is het daarom belangrijk om op maat persoonlijke instructies te krijgen van een docent.

Zeker! Als je in (de buurt van) Groningen woont, ben je ook van harte welkom voor een reguliere pianoles! Kijk eens op pianolessen-groningen.nl voor meer informatie.

Nieuwsgierig geworden?

Neem gerust contact op voor het inplannen van een gratis en vrijblijvende proefles!

Gratis proefles inplannen